Temel Düzeyde Askeri Bağlamda Türkçe Öğretimi: Yöntem ve İçerik Açısından Bir Değerlendirme

Auteurs

DOI :

https://doi.org/10.5281/zenodo.15761607

Mots-clés :

Askeri bağlam, Materyal tasarlama, Özel amaçlı Türkçe öğretimi, Ders kitabı

Résumé

Türkçenin ana dil, yabancı dil vb. gibi alt alanlara ayrıldığı görülmektedir. Hedef kitle değiştikçe ihtiyaçlar da çeşitlenmektedir. Bu çalışmanın amacı uluslararası alanda askerlere yabancı dil öğretimi faaliyetlerinde kullanılan ders kitaplarını incelemek ve bu inceleme sonucunda askerlere yabancı dil öğretiminde başvurulan dil öğretim yöntemini belirleyerek özel amaçlı Türkçe öğretiminin alt dallarından biri olan Misafir Askerî Personele Türkçe öğretimine yönelik materyal geliştirme çalışmalarına önerilerde bulunmaktır. Bu amaç doğrultusunda inceleme nesnesi olarak belirlenen Campaign English for the Military 1 ders kitabında günlük ve askerî İngilizcenin nasıl öğretildiği sorusuna cevap aranmıştır. Nitel bir araştırma olan çalışmada veriler doküman incelemesi yoluyla toplanmış, toplanan veriler içerik analiziyle analiz edilmiştir. Elde edilen verilerden hareketle oluşturulan bulgular araştırmanın kuramsal çerçevesine ve alt problemlerine göre yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda inceleme nesnesinde yer alan ünitelerin yedişer bölümden oluştuğu gerek ünitelerin gerekse bölümlerin adlandırılmasında askerî terminolojiye ağırlık verildiği tespit edilmiştir. Campaign English for the Military 1 ders kitabındaki dil işlevlerinin askerlerin meslek hayatının yanı sıra günlük sosyal hayatlarında da ihtiyaç duyacakları durumları içerdiği gözlemlenmiştir. İncelenen materyalde yer alan söz varlığı unsurlarının %61,11'inin askerî bağlamda sunulduğu, ancak söz varlığının günlük bağlamda da yer aldığı tespit edilmiştir. Bölümler bazında yapılan incelemede, kitabın bölümlerinin %85,71'inin askerî İngilizceyi hedeflediği belirlenmiştir. Kitapta günlük İngilizceye yönelik müstakil bir bölüm bulunmasına rağmen, iki bağlamın bütünleşik olarak sunulduğu ve bölümler arasında net bir ayrım olmadığı görülmüştür. Sonuçlar doğrultusunda farklı ilgi ve ihtiyaçları olan bir grup olarak askerî amaçlı Türkçe öğrenen öğreniciler için askerî amaçlı Türkçe öğretimi materyalleri hazırlanmalı, hazırlanan materyaller içerik (işlevler, söz varlığı vb.) olarak askerî ağırlıklı bağlamda verilmelidir.

Références

Albayrak, R. (2003). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde gereksinim çözümlemesi: Kara kuvvetleri lisan okulundaki misafir askeri personele ilişkin bir uygulama örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Üniversitesi, İstanbul.

Altheide, D. L., & Schneider, C. J. (2017). Qualitative media analysis. SAGE Publications.

Arat, E. (2022). Özel amaçlı Türkçe öğretiminde ihtiyaç analizi, materyal örnekleri ve terimler sözlüğü:

Askeri Türkçe (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli.

Bağdaş, F. Ş. (2011). Hava harp okulunda öğrenim gören yabancı öğrencilerin Türkçe öğrenmede karşılaştıkları güçlükler (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.

BILC (Bureau for International Language Coordination). (2019). NATO STANAG 6001 overview of language proficiency levels.

Büyükikiz, K. K. (2014). Yabancılara Türkçe öğretimi alanında hazırlanan lisansüstü tezler üzerine bir inceleme. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(25), 203–213.

Téléchargements

Publiée

2025-06-30

Comment citer

Özyürek, G., & Tekin, G. (2025). Temel Düzeyde Askeri Bağlamda Türkçe Öğretimi: Yöntem ve İçerik Açısından Bir Değerlendirme . Études Interdisciplinaires En Langue Et Culture, 3(1), 34–51. https://doi.org/10.5281/zenodo.15761607