Language Attitudes and Identity: Perspectives on the Use of Bomu by native Bomu speakers in Bamako
DOI :
https://doi.org/10.5281/zenodo.15761572Mots-clés :
Bomu, Cultural identity, Multilingualism, Language preservation., Language shiftRésumé
Bu çalışma, Mali’nin Bamako kentinde yaşayan Bwa kökenli bireylerin ana dilleri Bomu’ya yönelik dil tutumlarını incelemektedir. Bwa halkı tarafından konuşulan Bomu dili, Fransızca ve Bamanankan gibi baskın dillere karşı marjinalleşme süreciyle karşı karşıyadır. Söz konusu dil değişimi, Bomu dilinin prestij ve ekonomik açıdan daha düşük algılanmasından kaynaklanmaktadır. Araştırma, yerel Bomu konuşurlarının kendi dillerine ilişkin algılarını ve bu algıların dil kullanım davranışlarını nasıl şekillendirdiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler ve odak grup tartışmaları yoluyla 50 yerel Bomu konuşuruyla veri toplanmıştır. Sosyal Kimlik Teorisi ve Dil Tutumu Teorisi, dil kullanımı ile kimlik arasındaki ilişkiye dair kuramsal çerçeveyi sağlamaktadır. Bulgular, katılımcıların %85’inin Bomu dilini kültürel mirasın korunmasında önemli bir unsur olarak değerlendirdiğini göstermiştir. Ancak, pratik ve sosyoekonomik avantajları sebebiyle genç kuşaklar arasında Bamanankan ve Fransızca lehine bir dil değişimi gözlemlenmektedir. Katılımcılar, Bomu dilinin eğitim, medya ve kültürel girişimlere entegre edilmesiyle dilin canlandırılması ve gelecek kuşaklara aktarımının sağlanması gerektiğini önermiştir. Bomu dili, Bwa halkının kültürel kimliğinde hayati bir rol oynamakla birlikte, kentleşme ve diğer dillerin baskınlığı nedeniyle varlığını sürdürme tehdidi altındadır. Modern Mali’de Bomu dilinin korunması ve teşviki için eğitim, medya ve toplumsal katılım alanlarında koordineli çalışmalar gerekmektedir.
Références
Adegbija, E. (2019). Language attitudes and minority languages in Africa. Ibadan, Nigeria: Ibadan University Press.
Bamgbose, A. (2011). African languages today: The challenge of and prospects for empowerment under globalization. In Bernd Reh (Ed.), Language in education in Africa: A comparative and transdisciplinary perspective, Bristol, England: Multilingual Matters, pp. 17–34.
Bamgbose, A. (2011). Language and exclusion: The consequences of language policies in Africa. Münster, Germany: LIT Verlag Münster.
Batibo, H., M. (2005). Language Decline and Death in Africa: Causes, Consequences, and Challenges. Clevedon: Multilingual Matters.
Bodomo, A. (2016a). African tongues and global aspirations: Language planning and policy in Africa. In Victor J. Webb & Beatrice H. Sure (Eds.), African voices: An introduction to the languages and linguistics of Africa. Oxford, England: Oxford University Press, pp. 287–303.
Bodomo, A. (2016b). African urban youth languages: A sociolinguistic perspective. In Victoria de Ruiter (Ed.), Youth language practices in Africa and beyond. Berlin, Germany: Mouton de Gruyter, pp. 53–70.
Téléchargements
Publiée
Comment citer
Numéro
Rubrique
Licence
(c) Tous droits réservés Études Interdisciplinaires en Langue et Culture 2025

Ce travail est disponible sous la licence Creative Commons Attribution 4.0 International .